logo

Carlotta - databasen för museer

defining image

Stiftelsen Ájtte, Svenskt fjäll- och samemuseum Ájtte museum

Museet forskar, dokumenterar och informerar om människan i sin miljö, om natur och kultur i ett ekologiskt helhetsperspektiv. Huvuddelen av våra samlingar har anknytning till samiskt liv, innefattande föremål, ljud och bilder. För vårt uppdrag finns även samlingar med naturhistoriska objekt samt arkeologiska fynd.

Välkommen att söka i våra samlingar vilka vi nu gjort mera lättillgängliga. Om du har frågor eller kompletterande uppgifter, kontakta oss gärna genom: info@ajtte.com.

Vissa personuppgifter presenteras. Skulle Du förekomma på bild eller i text och inte önskar detta, kontakta oss så tar vi till oss dessa synpunkter.

Databasen innehåller just nu...

Kulturföremål
10 186 st.
Naturobjekt
20 633 st.
Fotografier i bildarkivet
48 644 st.
Digitala bilder totalt
74 031 st.
Ljudinspelningar
1 515 st.
Mest visade kulturföremål
armband ; Armband av 11 runda silverplattor med ett avlångt mönster på. Dessa sitter ihop med en liten silverring mellan varje silverplatta...
alt
Senast registrerade kulturföremål
Docka; Leksak, Docka ; Docka av ben från renens klövar. Iklädd kvinnokolt från Karesuando.
alt
Mest visade naturobjekt
fågel; uggla; lappuggla ; Hona; funnen död (trafikdödad). Fyndplats: väg 400, i byn Lampisenpää (samhälle)
alt
Senast registrerade naturobjekt
grovticka ; En grovticka, 30 cm i diameter, som växte vid roten av en gammal tall utanför Ájtte museum. Grovtickan räknas som en signalart,...
alt
Mest visade fotografi
Dräkt och Silver; Gällivare ; Ivan Inga Gällivare
alt
Senast registrerade fotografi
slöjd; jacka; samisk; päls; AIDA ; Man och kvinna bärandes pälsjackor
alt

Månadens kulturföremål

altnäbbsko med skoband; vattusko ; Näbbskor sydda av barkgarvat ren(?)skinn med sentråd. Skoband av ullgarn med gul bottenfärg, plockmönster med rött garn. Kant: grönt, vitt, svart (?). I ena änden röd yllegarnstofs i andra änden skinnbit och tofs.

Månadens naturobjekt

altsvamp; bombmurkla ; Insamlad. Fyndplats: Messaure. Gammelgranskoggenomfluten av bäck. Visst inslag av löv. Rikt: norna, röd trolldruva, linnea, harsyra, Alt: 573ft.

Månadens fotografi

althöst; snö; dimma; fjällvärld; fjällnatur; fjäll; fjällbjörk; björk ; Höstmorgon den 21 september. Rimfrost på gräs och buskar. Dimman håller på att lätta av solenvärmen. I bakgrunden syns snöfläckar på fjällen. Bilden är tagen under en hösttur.

Kort om Carlotta

Carlotta är ett informationssystem som utvecklats för museer och deras museisamlingar. Grundidén är att tillhandahålla ett flexibelt system som kan användas och anpassas till alla sorters museisamlingar.Läs mer...