logo

Carlotta - databasen för museer

DataelementetBeskrivning

AntalVärde
1<blank>lapp på verktyget med texten "Tång till smedjan". L ca 44,5 B ca 5 cm. AJ 2225:33: hyvel helt i järn. Två skär som är ställbara med skruvar. Handtag på ömse sidor i form av öglor. Fasttejpad lapp på verktyget: "Hyvel med två skär". L ca 24 B ca 4,5 cm. AJ 2225:34: fasttejpad lapp på verktyget: "Verktyg att lägga sågblad (sågtänderna ställdes så sågens spår blev bredare än den sågade skåran". Av järn, liknar en tång. På båda handtagen är inslaget "ENES-Patent". Även inslaget "IMPORT", "Blosta", "D.R.U. AUSL. Patente EN ES". Skalor är inslagna på tången. L ca 16,5 B ca 7 cm. AJ 2225:35: bandhake. fasttejpad lapp på verkyget: "Verktyg att dra fast tunnband". Kort träklubba med infällt järn som kan vikas ut i vinkel från träklubban. På den smalare änden finns ett hål i vilket ett snöre sitter. L ca 45 H ca 7 B ca 4,5 cm. AJ 2225:36: ritsmått av trä och järn. Fattejpad lapp på föremålet: "Ritmått (användes vid sågning av bräder för att brädet skulle bli lika tjockt (lilla stiftet markerade)". L ca 22 B ca 10 cm. AJ 2225:37: skedjärn? av trä och järn. Fasttejpad lapp vid verktyget: "Verktyg för urholkning av t. ex skopor". Inbränt E.J.r-s (ser ut som nedre halvan av ett "s"). L ca 23 B ca 3 cm. AJ 2225:38: fasttejpad lapp på föremålet: "Verktyg att ta loss näver från björkträd bl.a." Ett böjt handtag i trä med en järnkrok som har egg på den konvexa sidan, järnet är dessutom svängt åt vänster i toppen. L ca 21 B ca 3 cm. AJ 2225:39: strykmått. Fasttejpad lapp på föremålet: "Måttsticka (man ristade med den vassa piggen". En trästicka med måttskala på vilken sitter en rörlig kub av trä med en järnskruv i så att kuben kan låsas i ett visst läge på stickan. Längst ut på stickan sitter en järnpigg, och på stickans övre del sitter ett järnband. AJ 2225:40: vattenpass av trä och glas. Gjord av en bräda med ett glasat hål upptill, genom vilket man ser en luftbubbla som anger när passet ligger rakt. På ena sidan är också ett glasat hål, men här är glaset trasigt. En infasning längs efter brädan gör att den blir lättare att hålla. L ca 60 B ca 6,5 Tj ca 2,8 cm.
1<blank>Liten väska sydd av barkgarvat renskinn med tenntrådsbroderier på locket.
1<blank>Rund hornknopp upptill, dekorerad med inristade parallella linjer. "Skrammel": 5 järnringar av vridet järn sitter på en fastsatt järnstång av vridet järn. Bomärke: se skiss.
1<blank>Väska sydd av barkgarvat renskinn med tenntrådsbroderier, ringar av horn till handtaget. Axelrem av tvinnat renskinn.