logo

Carlotta - the museum database

bild

AJ:001139 :: notrep, ?, del av

Object description
Repet är tvinnad, (vriden). Rotmaterialet är ganska sprött och lite smutsigt. Troligen har notrepet varit längre p.g.a att man ser ett brott i repet.
Object description

Granens rötter tål mycket väta. Av granrötter blir det starka rep och telnar till nät och not.

Av björkens rötter gjordes fina föremål som lämpade sig väl till mathantering, då björk inte lämnar någon smak.

Innan rötterna används skrapas barken bort. Roten måste alltid mjukas upp i vatten innan man kan arbeta med den och ska vara fuktig när man arbetar med den. När den torkar blir den hård och går inte att böja utan att bryta.

Källa: Dájvve – om rot och hantverk och redskap/ruohttsasa giehtaduojen ja nävon. Ájtte 1995. Parallelltext på svenska och lulesamiska.

Inventarienummer
AJ:001139
Sakord
notrep, ?, del av
Antal
1
OCM
415; 226
Beskrivning
Repet är tvinnad, (vriden). Rotmaterialet är ganska sprött och lite smutsigt. Troligen har notrepet varit längre p.g.a att man ser ett brott i repet.; Granens rötter tål mycket väta. Av granrötter blir det starka rep och telnar till nät och not. Av björkens rötter gjordes fina föremål som lämpade sig väl till mathantering, då björk inte lämnar någon smak. Innan rötterna används skrapas barken bort. Roten måste alltid mjukas upp i vatten innan man kan arbeta med den och ska vara fuktig när man arbetar med den. När den torkar blir den hård och går inte att böja utan att bryta. Källa: Dájvve – om rot och hantverk och redskap/ruohttsasa giehtaduojen ja nävon. Ájtte 1995. Parallelltext på svenska och lulesamiska.
Material
rot av gran
Teknik svenska
handgjort/giehtabarggo
Funktion
att dra not med
Kulturell tillhörighet
sa
Mått
L 6,60 m Tj 2,2 cm
Personnamn - Tillverkare
okänt