logo

Carlotta - the museum database

bild

AJ:001479 :: kvinnokolt, kolt

Object description

Kolttyget är halvylle, bomull i varp och svart ullgarn som inslagstråd. Det är vävt i dubbelvävd fyrskaftad korskypert med inslagseffekt (kolten är blekt). Den är sydd i klänningsmodell, med snävt liv, avskuren midja och 20 st. lagda veck i kjolen. Denna koltmodell var vanlig i det område omkr. sekelskiftet. Livet har 3 insydda veck. Det 3:e insytt tillsammans med fodret. Livet är fodrat med vitt bomullslärft och ärmarna är fodrade med vitt fiskbensmönstrat bomullstyg. Ryggen är hel med en handsöm, sytt tillsammans med fodret. Fodret är fastsytt i kolten med svart tråd.

Barmöppningen är kantat med rött kläde 2 cm brett, varav 1,2 cm är synligt, blått kläde 1,4 cm varav 0,5 cm är synligt. Kantklädet är sytt med 3 maskinsömmar tillsammans med skoningskanten av rött och blått kläde. Barmöppningen är förlängt med 12 cm och kantat med svart maskinvävt ylleband. Knytbanden vid midjehöjd är 18 och 21 cm långa, fastsydda på insidan. 4 hyskor och hakar är fastsydda på insidan, några av dem har en klädesbit fastsydd, av rött eller blått kläde.

Ärmarna, har en skarv 24 cm lång och 9,5 cm bred. Den övre sömmen är sydd innåt och den undre är sydd med 3 maskinsömmar med tyget lagt omlott (ärmfodret är trasigt på höger sida). Fodret är fastsydd under klädeskant och skoning. Det gula kädet är 1 cm brett, varav 0,5 cm är synligt. Blått kläde 1,3 cm varav 0,6 cm är synligt, 3 maskinsömmar. Skodd med rött kläde. Ärmlinningen har ett sprund, 8,5 cm. En hyska och hake är fastsydd. På haken en grön klädesbit fastsydd.

Nederkantens band 7,5 cm bred och ca 330 cm lång. Vävt av yllegarn i lila, svart, rött, turkos. Inslaget är svart garn. Bandet är handsytt och maskinsytt. Ett lila maskinvävt ylleband 1,3 cm brett är fastsydd med 2 sömmar för hand, längs efter hela kantbandet. Kantbandet lagt omlott 3,5 cm och på sömmen är samma lila ylleband fastsydd.

Märkning. Kolten är märkt vid vänster axelsöm med D 587, på vitt bomullsband. Vid höger ärmhål är det märkt med bläckkpenna på vitt bomullsband, Raili Korhonen, Jokkmokk.

På vänster sida ovanför nederkantsbandet är det märkt 15-6 2453 på vitt bomullsband.

Enligt Mariann Nilsson, Ammarnäs hör dräkt och dräktdetaljer till fjällsamiskt område. Koltens garnering med kläde är blått, rött och gult. Skogssamiskt område har grönt, rött och gult kläde.