logo

Carlotta - the museum database

bild

AJ:001474 :: silverbälte, dräkttillbehör, bälte

Object description

silverbältet är ett vävt bälte, kantat med vitt skinn. Det vävda partiet är i färgerna rött/blått/orange i ett längsgående randmönster. Det vita skinnet har gulnat och torkat, och är ganska sprött.

Bältet är dekorerat med förgylld silvertråd, tio fyrsidiga förgyllda silverbeslag (ett med motiv av en ren, fisk och fågel samt fyra ansikten), sju maljor, ett delat spänne där de två delarna inte sitter bredvid varandra (SP-IV) samt två runda beslag i form av ansikten. Bältet hålls ihop av ett spänne (SP-III). Beslagen har varierande vidhängande hängen.

Från bältet i en skinnögla hänger en malja från vilken det hänger åtta pärlband, i änden av varje pärlband sitter en liten hängknapp. Hängknapparna har alla var sitt vidhängande hänge, varav ett är avbrutet. (Tre löv, fem övriga.)

Pärlorna är blå, vita, gröna och svarta samt genomskinliga.

Baksidan är klädd med mörkblå vadmal. Om det finns en skinnsnodd att fästa beslagen i, så är den dold av vadmalstyget. På baksidan finns en snodd skinnögla. Stämplar syns inte (kan kanske finnas på silvrets undersida?)

  • Inventarienummer - Föreställer (1)