logo

Carlotta - the museum database

Nbm:006129 :: bukträ, renseldon

Object description
Bukträ med läderremmar för anspänning. Konturerna målade i svart. Dekor på kanterna. På baksidan initialerna AJS inristade.
  • Data elements
Inventarienummer
Nbm:006129
Sakord
bukträ; renseldon
Sakord - kategori
seldon
Sakord - övergripande term
transport och kommunikation
Sakord, samiska
tjoajvevuolmuorra (saL)
Antal
1
OCM
492
Beskrivning
Bukträ med läderremmar för anspänning. Konturerna målade i svart. Dekor på kanterna. På baksidan initialerna AJS inristade.
Historik
Dragrenens seldon: Förr användes renarna som dragdjur vintertid. Med ren och ackja kunde man färdas på snön och transportera sina tillhörigheter. Att sela en ren: först lägger man trälokorna/ leŋga över renens nacke, framför frambenen och fäster ihop den/dem under renens mage med en läderrem. Från varje bogträ går sidoremmar till att fästa bukträet/tjoajvvevulmuorra i under renens mage. I sidoremmarna sitter också ryggremmen, som går över renens rygg. Från bukträet går dragremmen/ vuohtárájppe till ackjan. Före trälokorna tid användes skinnlokar/gäsás, sedan blev båda typerna vanliga. När man selar med skinnloka så används inte bukträ, utan dragremmen läggs i en ögla, som dras över skinnlokans ändknoppar. På renens huvud sätts grimman/bágge. I grimman sitter tömmen/ lábttje. Om renen inte skulle köras, utan ledas så fästes bara en rem i grimman. Den som ledde renen åkte då skidor. Vid högtidliga tillfällen pryddes renen. Då användes en grimma prydd med tofsar och en utsmyckad ryggrem/vuodjemavudis och en utsmyckad halsrem med skälla/divggariessa.
Material
trä/muorra; skinn
Funktion
Bukträet används när renen ska dra ackja. Den fäst vid renens seldon under renens mage. Dragrem med bukträ används för att sätta fast ackjan i dragrenens seldon. I ett hål i mitten av bukträet sitter dragremmen till ackjan fast (eller sätts fast). Bukträets ändar sätts fast i trälokornas sidoremmar. ; Bukträet är ett halvmånformigt trästycke. Bukträet fästs vid trälokorna så här: från lokorna går en rem på var sida om renen. I dessa remmar fästs bukträet. Från hålet i mitten av bukträet ska sitta en rem, rájppe, som går mellan bakbenen på renen, under magen till ackjan. I den remmens ände sitter en knapp, boallo, som fästs i en skinnögla i ackjans för.
Sign/märkning
AJS
Mått
bukträ L 43,5 cm B 8 cm