logo

Carlotta - the museum database

Nbm:006700 :: halsband för ren, renseldon

Object description
Av skinn med övd överklädsel i vävt tyg (svart vitt, grått). I kanten infällt bitar i kläde (rött blått grönt). Skinnrem, på vilken en tjuka är fastsatt.
  • Data elements
Inventarienummer
Nbm:006700
Sakord
halsband för ren; renseldon
Sakord - kategori
seldon
Sakord - övergripande term
transport och kommunikation
Sakord, samiska
divggariessa (saL)
Specialbenämning
tjukband
Antal
1
OCM
492
Beskrivning
Av skinn med övd överklädsel i vävt tyg (svart vitt, grått). I kanten infällt bitar i kläde (rött blått grönt). Skinnrem, på vilken en tjuka är fastsatt.
Historik
Divggariessa - en broderad bred halsrem, som körrenens tjuka är fästad med. / (Grundström, Harald: Lulelapsk ordbok); Dragrenens seldon: Förr användes renarna som dragdjur vintertid. Med ren och ackja kunde man färdas på snön och transportera sina tillhörigheter. Att sela en ren: först lägger man trälokorna/ leŋga över renens nacke, framför frambenen och fäster ihop den/dem under renens mage med en läderrem. Från varje bogträ går sidoremmar till att fästa bukträet/tjoajvvevulmuorra i under renens mage. I sidoremmarna sitter också ryggremmen, som går över renens rygg. Från bukträet går dragremmen/ vuohtárájppe till ackjan. Före trälokorna tid användes skinnlokar/gäsás, sedan blev båda typerna vanliga. När man selar med skinnloka så används inte bukträ, utan dragremmen läggs i en ögla, som dras över skinnlokans ändknoppar. På renens huvud sätts grimman/bágge. I grimman sitter tömmen/ lábttje. Om renen inte skulle köras, utan ledas så fästes bara en rem i grimman. Den som ledde renen åkte då skidor. Vid högtidliga tillfällen pryddes renen. Då användes en grimma prydd med tofsar och en utsmyckad ryggrem/vuodjemavudis och en utsmyckad halsrem med skälla/divggariessa.
Material
skinn; garvat och berett/sassne; kläde/ruvdda
Funktion
Halsband att fästa skälla i. För körren, dvs ren selad framför ackja.; Ett tjukband är ett halsband som hängs runt körrenens hals och på bandet fästes en tjuka; en klocka eller en bjällra, som klingar där rajden med ackjor drar fram.
Mått
tot. L 83 cm varav halsrem i sig 48,5 cm B 4,3 cm