logo

Carlotta - the museum database

AJ:000617 :: halsband

Object description
Halssmycke som har formen av en droppe, med platt undersida. Gravyr på framsidan. Överst finn en ögla/ring av silver, som halskedjan är trädd igenom.
Object description

Silvret har i samisk kultur haft funktionen av att vara en värdebeständig kapitalplacering. Hållbart och lätt att bära med sig.Dräktsilvret hade det också en social funktion genom att visa ägarens (ekonomiska) ställning. Silver, liksom andra metaller, ansågs också kunna skydda bäraren mot ont. Dessutom, och säkert inte minst, var det förstås ett sätt att pryda sig.

Litteratur: Phebe Fjellström avhandling “Lapskt silver” från 1962.

Inventarienummer
AJ:000617
Sakord
halsband
Sakord - övergripande term
smycken
Sakord - kategori
halssmycken
Sakord, samiska
tjiebethärvva (saL)
Antal
1
OCM
301; 326
Beskrivning
Halssmycke som har formen av en droppe, med platt undersida. Gravyr på framsidan. Överst finn en ögla/ring av silver, som halskedjan är trädd igenom.; Silvret har i samisk kultur haft funktionen av att vara en värdebeständig kapitalplacering. Hållbart och lätt att bära med sig.Dräktsilvret hade det också en social funktion genom att visa ägarens (ekonomiska) ställning. Silver, liksom andra metaller, ansågs också kunna skydda bäraren mot ont. Dessutom, och säkert inte minst, var det förstås ett sätt att pryda sig. Litteratur: Phebe Fjellström avhandling “Lapskt silver” från 1962.
Material
horn/tjoarvve; silver/silbba; näver/biesse
Teknik svenska
handgjort/giehtabarggo
Funktion
att bäras runt halsen som smycke
län
Norrbottens län
kommun
Jokkmokks kn
socken
Jokkmokks sn
Mått
Gu/L 2 cm Gå/B 1,5 cm
Personnamn - Tillverkare
Kuorak Martin [tillverkning]