logo

Carlotta - the museum database

bild

Jan Åbergs fågelsamling :: Jan Åbergs samling

ProjektID
Jan Åbergs fågelsamling
Historik

Jan Åberg född 1943 i Byske, Västerbotten. Jan var en genuin samlare, djur- och naturkännare, och blev mycket kunnig inom de områdena. Han var också uppfödare av kallblodshästar och stor konstsamlare. Annat bland Jans stora intressen var idrott och han tävlade under unga år framgångsrikt i såväl längdskidåkning som fotboll och ishockey.

Enligt uppgift började Jan redan i unga år intressera sig för djur och natur och han hade råkade få kontakt med några äldre personer med samma intressen. Kråk- och skatungar, en del småfåglar, en korp och en rävunge (som blev väldigt tam) var alla i Jans försorg under unga år. När han mötte sin fru Harriet hade han också en tam ekorre som han visa upp, och detta blev början till deras bekantskap som så småningom resulterade till ett äktenskap.

Han blev med åren en riktig naturkännare och började samla på monterade fåglar och däggdjur. Han blev alltmer noggrann och det blev bara det allra bästa montagen som föll honom i smaken. Förutom att Jan hade blick för hur djuren skulle se ut och hur fjädrar och dun skulle te sig för att se mest naturligt ut, så visste han det mesta om fåglars och andra djurs läten, levnadsmiljö och reproduktion.

Han hade många av Sveriges bästa konservatorer på sin uppdragslista och med de flesta hade han även personlig kontakt. Han hade uttryckt sin önskan att samlingen skulle tillfalla ett museum vid hans bortgång. Under 2012 efter att Jan hastigt avlidit kontaktade hans fru Harriet Ájtte museum och vi beslutade att ta hand om hela samlingen. Totalt inlämnades 348 fåglar och 13 små däggdjur. Dessa finns att se i museets fördjupningsrum och i museets studiemagasint eller via den publika databasen collection.ajtte.com.

Personnamn - sammanhör med
Åberg Harriet; Åberg Jan
Projektnamn
Jan Åbergs samling