logo

Carlotta - the museum database

bild

1997:17:00827:A :: fjäll, sjö, brygga, båt, hamn, folksamling, turister, järnväg

Object description
Suorva, 1957 (?)
Object description

Turister och lokalbefolkning på Vattenfalls lastbrygga vid Stora Sjöfallet.

Fram till mitten av 1960-talet var det med båt turister kunde komma till Stora Sjöfallet och ännu längre västerut. Bilden visar Vattenfalls lastbrygga vid Stora Sjöfallet. Hit gick det att åka med båt från Luspebryggan, där rälsbussen gick förbi. Här var sommarviste för samer i området och här hade Svenska Turistföreningen en turiststuga.

I början av 1960-talet började väg byggas till Suorva/Suorvvá, den sk. Vägen Västerut, uppkallad efter en populär amerikansk TV-serie som då gick på svenska TV. Vägen var klar i mitten av 1960-talet. Då slutade turistbåten att gå, istället kunde turisterna åka med bussen till Stora Sjöfallet.

Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke utsågs år 1910 till en av de första nationalparkerna i Europa. Syftet var att skydda det berömda vattenfallet Stora Sjöfallet/Stuor Muorkkegårttje, som egentligen utgjordes av fem fall, och den omgivande ståtliga fjällnaturen. Platsen blev en stor turistattraktion. Men 1919, mindre än tio år efter utnämningen, beslutade riksdagen att bryta ut hela sjösystemet ovanför vattenfallet ur nationalparken. Här skulle en regleringsdamm byggas, den sk. Suorvadammen. Den skulle säkra ett jämnt vattenflöde till kraftstationerna i Porjus/Bårjås och Harsprånget/Njoammelsasskam.

Vid Suorva/Suorvvá blev en byggarbetsplats i väglöst land, 110 km från Porjus/Bårjås, närmaste samhälle. Svenska Turistföreningen hade sedan början av 1900-talet för båttrafik längs sjöarna för turisterna. Nu skulle trä, armeringsjärn, cement och förnödenheter för alla de som arbetade vid bygget transporteras. I Luleluspen, Jaurekaska/Jávrregasska och Stora Sjöfallet/Stuor Muorkke uppfördes lastbryggor, manskapsbaracker och materialbaracker. Dammen första etapp byggdes 1919-1923. Trots att Vattenfall byggde en damm i Suorva/Suorvvá, en mil uppströms forsen, fortsatte vatten att forsa i fallet. Men efter den fjärde utbyggnaden av Suorvadammen, som var klar 1972, krympte fallet rejält. Vattnet leds nu istället via en tunnel till Vietas/Viedás kraftstation.

(namnen bakom snedstrecket/ är skrivna med lulesamisk ortografi.)

Det gamla, ursprungliga namnet på Stora Sjöfallet som användes av samerna i området var Edna Muorke, som betyder "De många mårkorna". De fem fallen hade gemensamt namnet Edna Muorke gårtje - De många mårkornas fall.

Det lulesamiska ordet ”muorkke” betyder ” marken mellan två vatten eller längs med en fors där man går till fots och även drar eller bär en båt”. Ordet har tagits in i svenska nordliga dialekter som ”mårka”. Det betecknar även fast land mellan två sjöar eller myrar.

  • accessionsnummer, fotografi - föreställer (1)