logo

Carlotta - the museum database

bild

AJ:005167 :: sked, silversked

Object description
Silversked med smalt skaft och halvkula till skedblad, typ nordsamiska silverknappar. Litet hål i änden på skaftet. Silverskeden ligger i en liten plastask, med genomskinligt lock. En rund liten klisterlapp med Sametingets logotyp är fastsatt på locket.
Inventarienummer
AJ:005167
Sakord
sked; silversked
Sakord - övergripande term
husgeråd
Sakord - kategori
skedar
Sakord, samiska
silbbabassti (saL); bassti (saL)
Antal
1
OCM
326 Metallhantverk; 264 Födans servering och förtäring; 556 Status genom ägodelar
Beskrivning
Silversked med smalt skaft och halvkula till skedblad, typ nordsamiska silverknappar. Litet hål i änden på skaftet. Silverskeden ligger i en liten plastask, med genomskinligt lock. En rund liten klisterlapp med Sametingets logotyp är fastsatt på locket.
Historik
Silvret hade förr en viktig funktion som en säker och värdebeständig kapitalplacering, till skillnad från renhjorden, som ju kunde minska vid dåliga år. Silvret var lätt att ta med sig, viktigt i ett nomadiserande samhälle, och kunde gömmas utan att förstöras. Dräktsilvret hade det också en social funktion genom att visa ägarens (ekonomiska) ställning. Silver, liksom andra metaller, ansågs också kunna skydda bäraren mot ont. Dessutom, och säkert inte minst, var det förstås ett sätt att pryda sig. Samerna smidde förr inte själva sitt silver. Det tillverkades för deras räkning av städernas guldsmeder. Samerna hade bestämda uppfattningar om vilka silverföremål de ville ha och hur de skulle se ut. Det kunde vara smycken, dryckeskärl och skedar. Det var framförallt äldre, gärna medeltida, former som samerna föredrog. Under senmedeltid upplevde de samiska samhället en högkonjunktur med stabil ekonomi, och den stil som då utvecklades höll man sedan fast vid. Föremålsformerna kom även att påverka de föremål samerna själva tillverkade, t.ex. hornskedarnas utsmyckning påverkas av silverskedarnas former. Samtidigt påverkas silverskeden av den samiska horngravyren. Litteraturtips: Fjellström, Phebe: Lapskt silver 1-2. Stockholm. 1962.; Silver glänser och pryder till fest och högtid och visar på status. Silver är värdebeständigt och hållbart och lätt att förvara och gömma. En bra försäkring i sämre tider. Redan på 1500-talet köpte välbärgade samer silver av guldsmeder i städerna. Maljor, knappar och spännen till kragar och bälten, skedar och kåsor. De medeltida formerna var uppskattade och förblev desamma i generation efter generation, när nya beställningar gjordes hos guldsmederna. Silverskedens form och dekor har influerats av hornskedarnas former. När man beställde silverskedar, tog man med sig sina hornskedar. Silverskedarna fick på detta sätt en form anpassad för en samisk kundkrets.
Material
silver/silbba
Funktion
officiell gåva, som ges från Sametinget.
land
Sverige
längd
6,1 cm
bredd
1,9
diameter
1,9 (skedbladet)
Personnamn - Tillverkare
Påve Per-Henrik [tillverkning]