logo

Carlotta - the museum database

AJ:005255 :: ackja, körpulka, pulka

Object description
Körpulka, gjord avsidobräder - lásstaga, med delad köl - mielgas, spant - viera, med tränitar. Järnbeslag på kanten vid fören och på bakstycket. Pulkan är blåmålad utanpå.
Inventarienummer
AJ:005255
Sakord
ackja; körpulka; pulka
Sakord - kategori
meddon
Sakord - övergripande term
transport och kommunikation
Sakord, samiska
geres (saN), gieres (saN); vuodjimgeres (saN)
Antal
1
OCM
493 Fordon, inkl. ackja; 492 Transport med dragdjur
Beskrivning
Körpulka, gjord avsidobräder - lásstaga, med delad köl - mielgas, spant - viera, med tränitar. Järnbeslag på kanten vid fören och på bakstycket. Pulkan är blåmålad utanpå.
Historik
Förr användes renarna som dragdjur på vintern. Med ren och ackja kunde man färdas på snön och transportera sina tillhörigheter. Vid flyttningar mellan de olika boplatserna flyttades med rajd. En rajd är en rad med renar och ackjor som är hopbundna efter varandra, gierisrájddo. Varje ackja dras av en ren. En rajd kunde bestå av 6 till 8 ackjor. Ackjan tillverkades utifrån hur den skulle användas. Det finns lastackjor, körackjor/ vuodjemgieris och täckta s.k. lockackjor/låhkek. Lastackjor användes till transport av varor och redskap som inte behövde omsorgsfullare förvaring. Uppe vid överkanten har den en rad små skinn- eller repöglor/ gáruna, igenom dessa drogs spännrepen, så lasten hölls på plats. Åkackjan liknar lastackjan, men har högre rygg, att luta sig mot för den som kör ackjan. En åkackja kan också ha fören täckt med skinn. Lockackjan har brädor på översidan, så den är helt sluten. Uppe på översidan har den ett fyrkantigt hål med lock över, för att komma åt tillhörigheterna i ackjan. I lockackjan förvarades mat och viktigare ägodelar. Ofta var den låsbar. Alla ackjor har en båtformad för och oftast har ackjan gavel längt bak/sliehkko (ryggbräda). Ackjor utan denna gavel användes till att forsla kåtastänger med. Ackjan har en bottenbräda till köl/mielgas, ofta två sidomedar/sålge på sidan om kölen (för att göra ackjan mindre vinglig) spant/viera (ackjans skelett) och mot spanten fästa sidobräder/ lásstaga. ; Ackjan gjordes som gåva till Johan och Anna Kemis förstfödda barn, dvs till Kristina gift Eriksson. Den skulle bringa lycka och välfärd i livet. Ackjan var tänkt att användas i renrajder, men kom aldrig att brukas. Ackjan är tillverkad ca 1925 i Jukkasjärvi av same, namn okänd.
Material
trä/muorra; järn/ruovdi
Färg
blått/alit
Funktion
att köra med ren
Kulturell tillhörighet
nordsamiskt/davvisámi
Plats
Nattavaara; Jukkasjärvi; Radnik
län
Norrbottens län
kommun
Gällivare kn
by
Nattavaara
Personnamn - Brukare
Kemi Anna; Kemi Johan
Tillverkningstid
1925 ca