logo

Carlotta - databasen för museer

AJN:001370 :: däggdjur, björn, brunbjörn

Objektbeskrivning

Medelvikten för en hanne är 100–300 kg, för en hona 60–200 kg. Den största svenska björnen vägde 343 kg. Både kött och vegetarisk mat är björnens föda. Den äter vad den hittar och menyn består av växter, frukter, insekter, byten och kadaver. Björnens kranium visar att den är allätare. Den har långa hörntänder som används för att döda bytet. Den har även kindtänder med stora flata ytor som används för att mala sönder den vegetabiliska födan.

En svensk studie av Viltskadecenter från 2012 konstaterade att björnpredation är den främsta dödsorsaken för renkalvar i Udtja sameby och Gällivare skogssameby. Studie visade att i en vintergrupp i Gällivare skogssameby dödar de 58 björnar som enligt spillningsinventeringen finns i området, upp mot 187-628 renkalvar per år.

Institutionskod
AJTT
Samlingskod
AJN-MAMMAL
Inventarienummer
AJN:001370
RovbaseID
M000002
Sakord (djur)
däggdjur; björn; brunbjörn
Antal
1
Naturhistorisk systematik - Rike
Djur (Animalia)
Naturhistorisk systematik - Klass
Däggdjur (Mamalia)
Naturhistorisk systematik - Ordning
Rovdjur (Carnivora)
Naturhistorisk systematik - Familj
Björnar (Ursidae)
Naturhistorisk systematik - Art
Brunbjörn (Ursus arctos)
Materialtyp
individ
Personnamn - Artbestämt av
Sjöberg Göran
Inkom datum
1989-05-23
Statens vilt
ja
Fyndomständigheter
funnen död
Dödsorsak
drunknad
Dödsdatum
1989-05-23
Fynddatum
1989-05-23
Plats
Teune, Kuorpak
Lappmark
Lu lpm
RX koord
74375.0
RY koord
16358.0
land - fyndort
Sverige
län - fyndort
Norrbottens län
kommun - fyndort
Jokkmokks kn
Personnamn - Funnen av
Franzén Robert
Vikt
250.0
Mätdatum
1989-05-23
Kön (djur)
hane
Kön best
organ
Ålder
12 år
Ålder best
tand
Personnamn - Bestämt av
Sjöberg Göran
Bestämt datum
1989-05-23
Månad - Månadens naturobjekt
2019-04
Konserveringstyp
monterad
Personnamn - Konservator
Sjöberg Göran
Skinn
helt
Personnamn - Skinn prep av
WiklundTom
Skelett
komplett
Personnamn - Skel prep av
Herö Ulf
Webbeskrivning

Medelvikten för en hanne är 100–300 kg, för en hona 60–200 kg. Den största svenska björnen vägde 343 kg. Både kött och vegetarisk mat är björnens föda. Den äter vad den hittar och menyn består av växter, frukter, insekter, byten och kadaver. Björnens kranium visar att den är allätare. Den har långa hörntänder som används för att döda bytet. Den har även kindtänder med stora flata ytor som används för att mala sönder den vegetabiliska födan.

En svensk studie av Viltskadecenter från 2012 konstaterade att björnpredation är den främsta dödsorsaken för renkalvar i Udtja sameby och Gällivare skogssameby. Studie visade att i en vintergrupp i Gällivare skogssameby dödar de 58 björnar som enligt spillningsinventeringen finns i området, upp mot 187-628 renkalvar per år.