logo

Carlotta - the museum database

AJ:003136 :: rotkorg med lock, korgar, korg

Object description
Korg av rot med lock. Korgen och locket är fodrat med garvat renskinn. Locket är fäst i korgen med 2 flätade band. Ett flätat band är även fäst på ovansidan av locket som ett handtag. En märkning på ovansidan vid "handtaget" i form av en tvinnad skinnsnodd med en ring i horn påträdd där det står MKÅ.
Object description

Rotbindning:

För att binda rot behöver man grövre stödtågor och tunnare bindtågor, som dessutom kan vara delade. Stödtågorna kan vara dubbelt så grova som bindtågorna. Stödtågorna bygger upp föremålets form. Runt stödtågorna lindas bindtågorna. Samisk rotteknik karakteriseras av att man oftast binder över två stödtågor istället för en och att man under arbetet håller föremålet med mönstersidan utåt. Bindningen är mycket tät.

Man har färgat rötter och använt. Länge har man använt växtfärger, sedan kom anilinfärgerna (senare hälften av 1800-talet). Då man binder med färgade rötter låter man den tåga som inte används löpa tillsammans med stödtågan. Då göms den och finns på rätt ställe när den senare behövs.

Granens rötter tål mycket väta. Av granrötter blir det starka rep och telnar till nät och not.

Av björkens rötter gjordes fina föremål som lämpade sig väl till mathantering, då björk inte lämnar någon smak.

Innan rötterna används skrapas barken bort. Roten måste alltid mjukas upp i vatten innan man kan arbeta med den och ska vara fuktig när man arbetar med den. När den torkar blir den hård och går inte att böja utan att bryta.

Under självhushållningens dagar tillverkade hushållen själva sina föremål för hemmabruk. Idag är rotslöjd främst ett exklusivt hantverk, ett konsthantverk.

Källa: Dájvve – om rot och hantverk och redskap/ruohttsasa giehtaduojen ja nävon. Ájtte 1995. Parallelltext på svenska och lulesamiska.

Läs mer om samisk rotslöjd i ”Asa Kitok och hennes döttrar” av Tom G Svensson.

Inventarienummer
AJ:003136
Sakord
rotkorg med lock; korgar; korg
Sakord - övergripande term
husgeråd
Sakord, samiska
vieddegárre (saL)
Antal
1
OCM
264 Födans servering och förtäring; 314
Beskrivning
Korg av rot med lock. Korgen och locket är fodrat med garvat renskinn. Locket är fäst i korgen med 2 flätade band. Ett flätat band är även fäst på ovansidan av locket som ett handtag. En märkning på ovansidan vid "handtaget" i form av en tvinnad skinnsnodd med en ring i horn påträdd där det står MKÅ.; Rotbindning: För att binda rot behöver man grövre stödtågor och tunnare bindtågor, som dessutom kan vara delade. Stödtågorna kan vara dubbelt så grova som bindtågorna. Stödtågorna bygger upp föremålets form. Runt stödtågorna lindas bindtågorna. Samisk rotteknik karakteriseras av att man oftast binder över två stödtågor istället för en och att man under arbetet håller föremålet med mönstersidan utåt. Bindningen är mycket tät. Man har färgat rötter och använt. Länge har man använt växtfärger, sedan kom anilinfärgerna (senare hälften av 1800-talet). Då man binder med färgade rötter låter man den tåga som inte används löpa tillsammans med stödtågan. Då göms den och finns på rätt ställe när den senare behövs. Granens rötter tål mycket väta. Av granrötter blir det starka rep och telnar till nät och not. Av björkens rötter gjordes fina föremål som lämpade sig väl till mathantering, då björk inte lämnar någon smak. Innan rötterna används skrapas barken bort. Roten måste alltid mjukas upp i vatten innan man kan arbeta med den och ska vara fuktig när man arbetar med den. När den torkar blir den hård och går inte att böja utan att bryta. Under självhushållningens dagar tillverkade hushållen själva sina föremål för hemmabruk. Idag är rotslöjd främst ett exklusivt hantverk, ett konsthantverk. Källa: Dájvve – om rot och hantverk och redskap/ruohttsasa giehtaduojen ja nävon. Ájtte 1995. Parallelltext på svenska och lulesamiska. Läs mer om samisk rotslöjd i ”Asa Kitok och hennes döttrar” av Tom G Svensson.
Material
rot/ruohtsas, berett skinn/sassne, horn/tjoarvve
Teknik svenska
bundet/gådedum, garvat/lasstit, graverat/girjaduvvam, sytt/goaro
Sign/märkning
MKÅ
län
Norrbottens län
kommun
Gällivare kn
socken
Gällivare sn
by
Malmberget
Mått
H 11, B 13
Personnamn - Tillverkare
Kitok Åström Margit [tillverkning]