logo

Carlotta - the museum database

bild

AJ:004515 :: grimma, töm, renseldon

Object description
En grimma med töm. Grimman är tillverkad av flätade sentrådar som har klätts i ett skinnhölje. Grimmans två snoddar avslutas med två klädestofsar i rött, blått, grönt och brunt. Tömmen är gjord av flätat, grova skinnsnoddar. Inuti finns stärkande sentrådar. Tömmen avslutas i en ögla.
Inventarienummer
AJ:004515
Sakord
grimma; töm; renseldon
Sakord - övergripande term
transport och kommunikation
Sakord - kategori
seldon
Sakord, samiska
lábttje ja bágge (saL); lábttje (saL); ruvtoklábttje (saL); bárggimlábttje (saL); bágge (saL)
Antal
1
OCM
231; 492; 281
Beskrivning
En grimma med töm. Grimman är tillverkad av flätade sentrådar som har klätts i ett skinnhölje. Grimmans två snoddar avslutas med två klädestofsar i rött, blått, grönt och brunt. Tömmen är gjord av flätat, grova skinnsnoddar. Inuti finns stärkande sentrådar. Tömmen avslutas i en ögla.
Historik
Ruvtoklábttje är 1. töm av senor med överdrag av sassne, barkgarvat renskinn, fastsytt däromkring (med 5 senor sammansnoddai varje dukt och vanligen 6 dukter)/. 2. körtöm flätad av senor, som omspunnits av skinn (tjåle); dessa tjåle (dukter) flätas omkring guovddelsuodna, en grov sensträng, som ej omspunnits med skinn; användas 4 tjåle blir tömmen rund; användas 8 tjåleh blir den fyrkantig. Den med 4 tjåle kallas nielje-tjålak; den med 8 tjåle kallas gavtse-tjålak. 3. även ”sovbandet”, nager-badde, i vaggan flätas på samma sätt. /Grundström, Harald: Lulelapsk ordbok. ; Bárkkimlábttje är en flätad töm. /Grundström, Harald: Lulelapsk ordbok. ; Dragrenens seldon: Förr användes renarna som dragdjur vintertid. Med ren och ackja kunde man färdas på snön och transportera sina tillhörigheter. Att sela en ren: först lägger man trälokorna/ leŋga över renens nacke, framför frambenen och fäster ihop den/dem under renens mage med en läderrem. Från varje bogträ går sidoremmar till att fästa bukträet/tjoajvvevulmuorra i under renens mage. I sidoremmarna sitter också ryggremmen, som går över renens rygg. Från bukträet går dragremmen/ vuohtárájppe till ackjan. Före trälokorna tid användes skinnlokar/gäsás, sedan blev båda typerna vanliga. När man selar med skinnloka så används inte bukträ, utan dragremmen läggs i en ögla, som dras över skinnlokans ändknoppar. På renens huvud sätts grimman/bágge. I grimman sitter tömmen/ lábttje. Om renen inte skulle köras, utan ledas så fästes bara en rem i grimman. Den som ledde renen åkte då skidor. Vid högtidliga tillfällen pryddes renen. Då användes en grimma prydd med tofsar och en utsmyckad ryggrem/vuodjemavudis och en utsmyckad halsrem med skälla/divggariessa.
Material
sentråd/suodna, berett skinn/sassne, kläde/ruvdda
Teknik svenska
spunnet/bådnet, sytt/goarodum; flätat
Teknik lulesamiska
bárggedum
Färg
brunt/russjkat, rött/ruoppsat, grönt/ruodnat, blått/lahtte
Funktion
att sela renen med.
län
Norrbottens län
kommun
Jokkmokks kn
socken
Jokkmokks sn
Mått
töm: L 4,60 m, B 1,2 cm